perjantai 9. kesäkuuta 2017

Tiesitkö tämän syreeneistä?

Upeat syreenit aloittelevat parhaillaan kukintaa eteläisessä Suomessa. Syreenejä käytetään kotipuutarhoissa koristepensaina sekä aidanteena, ja kasvi lienee yksi rakastetuimmista alkukesän kukkijoistamme. 
Lajikkeita ja värivaihtoehtoja löytyy valkoisesta violetin eri sävyihin, vaaleanpunaiseen, vaaleankeltaiseen ja jopa voimakkaan fucsian punaiseen. Voimakkaissa väreissä ja kerrannaisena kukkivat syreenit kuuluvat jalostettuihin syreeneihin.
Syreenin nimi tulee Kreikan sanasta syrinx, huilu. Jos otat irti yhden pienen syreenin kukan, niin voit havaita siinä selvän torvimaisen muodon. Tästä kukan muodosta nimen keksijä lienee saaneen innoituksensa.
Itselleni syreeni on aina ollut alkukesän ihastus ja sen kukinta merkki siitä, että kesä on alkanut. 
Kun sisareni kyseli, että mikä kasvi sopisi omakotitalon pihan raja-aidalle kun halutaan korkeaksi kasvavaa ja helppohoitoista oli vastaukseni heti syreeni. Tänä keväänä teimme hoitoleikkauksen siskon jo korkeaksi kasvaneeseen ja alhaalta harvaan aidanteeseen poistaen jokaisesta kasvuryhmästä yksi tai kaksi isointa tai huonokuntoisinta oksaa. Aita harveni, mutta uusiutuu kesän aikana uusilla juurivesoilla. Vapaasti kasvavan syreeniaidanteen hoitoleikkaukset tulee tehdä säännöllisesti, jos haluaa aidanteen olevan myös alaosastaan tiheän.
Sen lisäksi että syreenin kukat ovat kauniita ja tuoksuvia, ne ovat myös syötäviä. Tein syreenin kukista kukkasokeria joka sopii maustamaan teetä, lettuja tai mitä tahansa leivonnaisia. Maailman helpoin ohje menee näin: irroita syreenien pienet kukat ja huuhdo ne kevyesti. Jätä kukat kuivumaan talouspaperin päälle ja tarkista, että kukat ovat puhtaat öttiäisistä. Lado lasipurkkiin kerroksittain syreenin kukkia ja sokeria. Kukkia saa olla vähemmän kuin sokeria, mutta jos haluat vahvemman flavourin sitten voi vaan antaa mennä! Sulje kansi ja anna makusokerin maustua purkissa ja kukkien kuivua pari päivää. Syreenin tuoreilla kukilla voi myös koristella kakun tai jäädyttää niitä jääpalan sisään.
On tämä kesäkuu upeaa aikaa, kun kukkia on käden ulottuvilla luonnossa ja puutarhassa. Jokainen kesäkuu on omanlaisensa elämysmatka kukkien maailmaan. 

Blogissani ja blogin sometilellä on jatkossa esillä myös luonnonkasveja kasvitaulumaisesti kuvattuna. Haluan tällä tavoin tuoda esille leikko- ja puutarhakukkien lisäksi myös upeita luonnonkukkiamme Suomi 100 vuotta -hengessä. 

Sometileille pääset näistä linkeistä:


Ihanaa kesäviikonloppua!

Pia




7 kommenttia:

  1. Ihana postaus!<3 Mä olen odottanut, että saisin jostain syötäviä kukkia. Kaikki syreenit kasvavat niin lähellä autoteitä.:/ Odottelen oman pihan juhannusruusujen ja orvokkien ilmestymistä!
    Tässä olisi taas täydellinen postaus Kukkailotteluun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oi, niitä juhannusruusuja odottelen nyt myös. Taitavatkohan olla tänä vuonna normaalissa aikataulussaan näiden viileiden ilmojen myötä. :)

      Poista
  2. Huoltoleikkasin viime kesänä syreenit, joten tämän kesän kukinta on varmasti vaisumpaa, joten iloitsen niistä vähistäkin kukista.
    Ja varmasti päätyvät kakun koristeeksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elävät kukat ovat koristeina kyllä tosi kauniita! :)

      Poista
  3. Tulisikin kaunis kakunkoriste noista pienistä syreeninkukista. Niin ihanat kuvat ja kiva vinkki1

    VastaaPoista
  4. Ihana tämä syreenijuttu! En ole tiennyt että ovat syötäviä, täytyypä ripotella niitä heti tänään jonnekin.

    VastaaPoista