tiistai 7. maaliskuuta 2017

Muurikello on kevättalven sulostuttaja

Tähän aikaan vuodesta yksi vakiohankinnoistani on muurikello, Campanula portenschlagiana. Aseteltuna vieri viereen puutarhamyymälässä muurikellojen ruukut ovat kuin yhtenäinen kaunis ja vienolta tuoksuva kukkamätäs, joka ihastuttaa tuhansilla kelloillaan ja vienolla tuoksullaan. Ohi ei pääse ja kevät ei vaan tule, ennenkuin olen saanut edes yhden oman muurikellon tuoksuteltavaksi :)
Ennenkuin kerron tarkemmin muurikellon hoidosta kirjoitan pari sanaa tämän päivän kuvauksista. Rakensin tämän tummasävyisen asetelman (yllä) puulaatikon sisään, jonka taakse asetin lisäksi mustan taustan ettei valkoinen seinä pilkistä raoista esiin. Keräsin viereen tummaa lasia ja saviruukkuja. Päivänvalo tulee kuvaan oikealta. Pyrin siihen, että tummaa saa kuvassa olla mutta kukan halusin pääosaan ja siihen valoa. Käytin apuna kameran jalustaa, jotta kuvasta tulisi mahdollisimman tarkka.  Jalustasta on suuri apu myös siinä, että kuvan horisontti on edes jotenkin kohdillaan. Vapaasti käsivaralta kuvattuna kamera tuppaa kyllä heilumaan ainakin mulla niin, että joskus kuvia suoristaessa oleellisin jää ulkopuolelle. 
Photoshopissa tein kuvaan peruussäätöjä: rajasin, lisäsin tarkennusta ja pelasin valoisuuden sekä kontarastin kanssa kunnes saavutin kuvan lopputuloksen. 
Tykkään paljon sellaisista kuvista jotka on otettu esimerkiksi vanhan talon tai pajan sisällä, ikkunasta tulee vähän valoa ja valot sekä varjot tuo kuvaan ja esineisiin dramatiikkaa. Tässä vähän harjoitelmaa siihen suuntaan vaikka olosuhteet ovatkin kaukana toisistaan.
Tähän kuvaan vaihdoin taustan vaaleaksi ja lisäsin ajankohtaista rekvisiittaa. Kyllä, kylvöjä voisi jo aloitella ja ainut kylvö minkä olen vasta tehnyt on kissan ohra. Se kasvoi parissa päivässä ja Kassukin tykkäsi sitä rouskutella. Meinaan kyllä esikasvattaa kukkia, mutta niistä sitten lisää tuota tuonnempana.
Ennen kuvauksia istutin muurikellon kuvissa näkyvään saviruukkuun, joka on halkaisiljaltaan noin sentin isompi kuin myyntiruukku. Täytin tyhjän tilan tiputtaen sinne lusikalla multaa. 
Tärkeintä muurikellon hoidossa on pitää multatila jatkuvasti kosteana. Siksi ruukku, jossa on alhaalla reikä sopii sille hyvin. Sen voi jättää vesiastiaan imemään kosteutta vaikka joka toinen päivä. Kasteluveden sekaan voi lorauttaa hieman nestemäistä lannoitetta, sillä runsaasti kukkiva kasvi tarvitsee ravinteita. Älä kuitenkaan kastele liikaa - kokeile multatilaa sormella varmistaaksesi että on kastelun aika.

Muurikello viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa, mutta kestää huonosti korkeita lämpötiloja ja paahdetta. Mulla tämä on ollut ihana kevään ilahduttaja kun voi nostaa sen päivällä aurinkoiselle parvekkeelle, jossa on muutama plusaste.

Jossain vaiheessa kukat alkavat vääjäämättä kuihtumaan. Kukkien nyppiminen käy tosin jonkinlaisesta terapiasta ja kasvi myös hyötyy siitä.  Uusi kukinta vaatii viileässä säilyttämistä (2 – 10 astetta).

Maaliskuussa mennään, päivät ovat pidentyneet ja nyt on vaan pikku harppaus siihen oikeaan kevääseen. Ou jes.


Kivaa viikkoa!


Tervetuloa seuraamaan blogia myös näistä linkeistä:

2 kommenttia:

  1. Ihan mielettömän hieno tunnelma tuossa tummassa kuvassa. Olikin kiva saada kuvaus vinkkejä, olen niin aloittelija sen suhteen. Muurinkello on ihana ruukkukukka, mutta kukkien nyppimistä en jaksa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, tykkäsin kanssa noista tummista, olisivat saaneet olla vieläkin tummempia (kai) mutta sitten kukka olisi jäänyt taka-alalle. Tähän on varmaan joku kikka miten vain osan kuvasta saa tummennettua, pitänee vaan harjoitella lisää photaria :) Muurikello on kyllä ihana piristäjä! /Pia

      Poista