torstai 20. huhtikuuta 2017

Ihanat orvokit!

Orvokit ovat ensimmäisiä kesäkukkia joiden kanssa pääsee näin alkukeväästä oikein kunnolla istutuspuuhiin. Keittiöni pöytä muuntui pitkästä aikaa istutuspöydäksi kun asettelin esiin multapussin, lannoiterakeet, kevytsoran ja monenkokoiset saviruukut ja muut astiat joihin ajattelin orvokkeja istuttaa. Sillä välin olin laittanut orvokkiruukut altakasteluun laakealle alustalle, jotta ne imisivät hyvin kosteutta ennen uuteen ruukkuun muuttamista.
Orvokkiostoksilla kohtaa sen hurmaavan ja häkellyttävän värirunsauden jonka johdosta sumenee järki ja normaali ajattelukyky. Huomaa vaan haluavansa kotiin kaikki näkyvillä olevat värit. Niin kävi taas minullekin. Rauhallinen ja järkevä Minä olisi ottanut vain kaksi tai kolme jotain vaaleasävyistä yhteen isoon ruukkuun ja muistuttanut, että parvekkeeni koko on rajallinen ja uusia kesäkukkia tulee ihan just lisää. No joo..
Eihän näitä voi vastustaa! Ihanat sarviorvokit, Viola cornuta, ovat mun heikkous. Sarviorvokit ovat juuri näitä pienempikukkaisia ihanuuksia ja ne isompikukkaiset ovat nimeltään tarhaorvokkeja, Viola x wittrociana. Orvokkien väriskaala on hämmästyttävän laaja ja uusia värimuunnoksia tuntuu tulevan lisää joka vuosi. Mikäs sen mukavampaa, ainakin tällaiselle kukkahullulle :)
Orvokit ovat vähään tyytyväisiä ja helppoja hoidettavia. Istutin nämä noin 1,5 cm isompiin saviruukkuihin ja lisäsin mullan sekaan pitkäkestoisia lannoiterakeita. Saviruukkujen pohjassa on reikä, joten hoidan kastelun alakautta asettamalla ruukut laakeaan astiaan noin puoleksi tunniksi joka kolmas päivä. Orvokit kestävät pientä kuivahtamista mutta liika märkyys mädättää helposti juuret. Siksi kannattaa silloin tällöin kokeilla sormella mullan pintaa noin sentin syvydeltä. Jos pinta tuntuu kostealta, jätä kastelu myöhemmäksi. Kannattaa myös huomioida että lämpötilan noustessa myös kasvin haihdutus ja veden tarve lisääntyy.
Tummien kukkien trendi tuntuu kasvavan vuosi vuodelta. Melkein kävelin näiden tummien sarviorvokkien ohitse, joita löytyi amppeliin istutettuna. Aivan Superihania! 
Tummat kukat ovat elegantteja ja sopivat erittäin hyvin asetelmiin tasapainottamaan vaaleita sekä muita kirkkaampia värejä. Siksi ne ovat hyviä vaihtoehtoja myös erilaisiin kevätkukkien ryhmäistutuksiin. Hienoa huomata, että ainakin orvokeissa näitä tummia värejä on ollut jo saatavilla. Kesäkukista toivon löytäväni ainakin petuniasta tummaa väriä tulevana sesonkina.

Tiesitkö, että useimpien orvokkilajien kukat ovat väriltään violetteja? Violetti-sana juontuukin ranskankielisestä orvokkia tarkoittavasta sanasta violette. Lukaise lisää täsmätietoa erilaisista orvokkilajikkeista Kauniisti kotimaisten kukkien sivuilta täältä.

Yhteistyö: Kauppapuutarhaliitto ry.Kivaa alkavaa viikonloppua!


Tervetuloa seuraamaan blogia myös näistä kanavista:4 kommenttia:

 1. Voi kuinka kauniita kuvia ja ihania värejä! Orvokit on kyllä yksiä parhaita parvekekasveja, pärjäävät paahteessakin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin on. Ja kylmän kevään vuoksi nämä ovat myös mitä parhaimpia vehreyttäjiä :)

   Poista
 2. Tästä se alkaa! Ihanat orvokit aloittavat kesäkukkahullutuksen, eikä mikään ihme että tulee hamstrattua kaikkia värejä. Nuo tummat orvokit ovat todella ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummat on kyllä ihanan dramaattisia ja erikoisuudet on mua viehättänyt aina :)

   Poista