maanantai 24. huhtikuuta 2017

Sinivuokko on metsän oma perenna

Pieni kävelyretki läheisessä luonnonpuistossa paljasti että kevät etenee, vaikkakin hitaasti. Leinikkikasveihin kuuluvan sinivuokon, Hepatica nobilis, havaitsi nyt helposti sen suosimassa karikkeisessa lehtometsässä. Kukkavarsien iloisen sininen rykelmä kurottelee aurinkoon ja se on yksi odotetuimmista kevään kukkijoistamme. Ihana kevään merkki!

Sinivuokko on yleinen eteläisessä Suomessa ja harvinaistuu Keski-Suomeen mentäessä. Kasvin kerääminen myyntitarkoitukseen on kielletty. Sinivuokon punaista erikoismuotoa kuulee joskus sanottavan punavuokoksi, mutta kyseessä on sama sinivuokko punaisena muunnoksena. Muita sinivuokon erikoismuotoja ovat kerrottukukkainen sinivuokko ja valkoinen sinivuokko.
Sinivuokon valkoiset heteet houkuttelevat vierailulle kevään ensimmäisiä lentäviä hyönteisiä. Kasvi leviää huonosti juurakosta ja sen tärkeimmät levittäjät ovat muurahaiset, jotka ovat tykästyneet pähkylöiden öljypitoiseen lisäkkeeseen.
Valkovuokot, Anemone nemorosa, olivat vielä suurimmaksi osaksi nupuillaan tai vasta nousemassa karikkeen seasta. Nämä ensimmäiset olivat kuitenkin jo urheasti avaamassa kukkiaan lämpöisessä etelärinteessä.


Kivaa viikkoa – tarkkaillaan kevään merkkejä.Tervetuloa seuraamaan blogia myös näistä kanavista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti