keskiviikko 24. elokuuta 2016

Visiitti Hirvihaaran kartanolle

Sain mahdollisuuden viettää kesäisen lauantai-iltapäivän Hirvihaaran kartanon puutarhassa Mäntsälässä.  Sääkin suosi ja ihastuin ikihyviksi kauniisti hoidettuun ja ajatuksella suunniteltuun puutarhaan klassisen romanttisine suihkulähteineen ja istutuksineen. Kartano onkin suosittu häiden ja erilaisten juhlien viettopaikka ja myös kyseisenä viikonloppuna se oli varattu hääseurueen käyttöön. Kuljeskelin puutarhassa kuvaten ja ihastellen. En voinut olla miettimättä, että mitä kaikkia tarinoita tämä paikka mahtaa pitää sisällään.  
Kartanon viereen on vuonna 2013 valmistunut lasipaviljonki, johon visiittini aikana valmisteltiin illallista hääseurueelle. Lasipaviljongin rakentamisesta erikoisen tekee se, että kartanon kellariin on rakennettu laajennus josta on maanalainen yhteys itse paviljonkiin. 
Ihastelin sitä, että vaikka lasipaviljonki oli vasta äskettäin rakennettu niin silti se istui kartanon kylkeen kuin se olisi ollut siinä aina.
Kartanon takapihaa myötäilee Mustijoki jonne vieraiden on mahdollisuus mennä soutamaan, melomaan tai uimaan suoraan savusaunasta. Myös virkistyskalastus onnistuu.
Kulkureitit ovat hyvin hoidettuja ja esteettömiä. Täällä voi kiertää lastenrattaiden kanssa ja huonompijalkaisetkaan eivät kompastele kiviin tai juurakoihin.
Kartanon savusauna lämpenee tilauksesta vieraille. Pysähdyin tähän saunan terassille pitkäksi aikaa kuvaamaan kauniisti kotimaisia syyskukkia, joista rakensin asetelman saunan oven viereen. Aivan ihana, rauhoittava paikka!
Tästä jatkoin edelleen matkaa kartanon keittiöpuutarhaan, joka on tietysti näin hortonomin silmin katsottuna alueen todellinen helmi :)
Luonnonmukaisesti viljellyt lavaviljelmät on rakennettu kartanon maille vuonna 2011 luomupuutarhuri Suvi Lehtosen opinnnäytetyönä. Lehtikuusesta valmistetuissa lavoissa on yhteensä yli 200 neliötä viljelypinta-alaa.
Kasvivalikoima on laaja. Bongasin papuja, minttuja, basilikaa, erilaisia lehtikaaleja, kurpitsoita, punajuuria, artisokkaa, salaatteja ja kasvihuoneessa oli tomaatteja, chilejä ja munakoisoja. 
Kukkia oli myös runsaasti ja ne toivat kivasti väriä näin loppukesästä. Alkukesästä kukkien tärkein tehtävä on houkutella pölyttäjiä - tai karkoittaa tuoksullaan tuholaisia kuten lavojen reunoille istutetut kauniit ryhmäsamettikukat. Osa kukista on myös syötäviä, esimerkiksi ruiskaunokkia voidaan käyttää jälkiruokien tai salaattien koristeluun kartanon keittiössä, joka on alueella kuuluisa hyvästä ruoastaan.
Olisihan tuolla niin kiva viettää vaikka tyttöjen viikonloppu nauttien, saunoen ja rentoutuen. Eikös? ;)

Tervetuloa seuraamaan blogia myös Facebookissa ja Instagramissa

4 kommenttia:

 1. Olen suunnitellut jo pitkään Hirvihaarassa käyntiä, mutta en ole vielä ehtinyt. Valokuviesi ansiosta pääsin nyt virtuaalivierailulle puutarhaan :)

  VastaaPoista
 2. No mutta kiva! Se on kyllä ihana paikka ja menen toistekin kameran kanssa siellä käymään että sinne vaan myös kun ehdit :) :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on tapana käydä Hirvihaaran kartanolla kahvilla keskimäärin kerran vuodessa. Jostain syystä se visiirri on osunut melkeinpä aina toukokuulle, mutta pitäisikin varmaan ajoittaa se juuri elokuuhun, jotta keittiöpuutarhakin olisi täydessä kukoistuksessaan. Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
 4. Tuolla on melkein koko kasvukauden jotain nähtävää. Mua taas mietitytti, että heinäkuu voisi olla myös hyvä aika visiitille ja samalla kävis kurkkaamassa paikan laavunkin. Ehkä sitten ensi kesänä :)

  VastaaPoista