maanantai 15. toukokuuta 2017

Kaijansinkon puutarha täyttää 40 vuotta

Upea kukkameri vastaanottaa kävijän heti ensimmäisessä kasvihuoneessa Kaijansinkon puutarhalla Mäkelässä. Keväinen viileys jää oven taakse, lämpimän kostea ilma ja kukkien tuoksu tuntuu ihanalta talven jälkeen. Katse harhailee pitkin värikkäitä ja vehreitä kukkarivistöjä. Nyt pitäisi pysyä taas järkevänä ja muistaa (!) parvekkeen rajallisuus. Nappasin kassalta kainaloon pahvilaatikon ja lähdin kiertämään valtavia huoneita samalla kuvia räpsien. Tästä alkaa elämysmatka jännittävään kukkamaailmaan!
Perinteisestä pelargoniasta on tarjolla runsaasti erilaisia jalostettuja muotoja, joiden värit ja kukkamuodot vaihtelevat paljon. Lajikerunsaus näkyy puutarhalla ja kukat ovat nyt parhaimmillaan. 

Heinät tuovat kukkaryhmiin korkeutta ja kepeyttä. Heliotrooppi yläkuva oikealla kukkii tummanvioleteilla kukillaan ja se tuoksu! Heliotrooppi houkuttelee varmasti kevään ensimmäisiä perhosia vierailulle.
Runsaasti kukkivia amppeleita roikkuu puutarhalla jokaisessa kasvihuoneessa ja ne ovatkin suosiossaan omaa luokkaansa. Jos omaa väriä tai lajiketta ei heti löydy, iloiset työntekijät neuvovat ja opastavat auliisti. Petuniat, lobeliat, amppelidianat, verbenat ja monet muut suosikit löytävät varmasti oman kodin tänäkin vuonna. Vinkki: seka-amppeleissa yhdistyy useita kasveja ja värejä - ne kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. 

Kaijansinkon puutarhalla on tällä hetkellä kahdeksan kasvihuonetta ja pinta-alaa yhteensä 6380 neliötä. Pitkä matka on tultu vuodesta 1977, jolloin Kaijansinkkojen ensimmäinen kasvihuone perustettiin avomaan taimikasvatuksen tarpeisiin. 

– Vihannesten taimilta jääneeseen tyhjään tilaa laitettiin kukkia ja pikkuhiljaa niiden määrät lisääntyivät, Marko Kaijansinkko kertoili kahvittelun lomassa. 
Hyötykasvit ovat edelleenkin mukana viljelyssä. Yrtit ja avomaan kasvit ovat kysyttyjä ja on helppoa, kun kesän kukat ja hyötykasvien taimet saa mukaan samalta puutarhalta. Hyötykasveja voi myös yhdistää kesäkukkaistutuksiin. Kotona voi ohimennen nipsaista mintun lehden maustamaan juomaa tai oreganon lehtiä leivän päälle. Kokeile!
Ihastuin tummanpunaiseen surfiniaan, pinkkiin nukenkaulukseen ja tarhaneilikkaan. Värit sopivat kivasti yhteen, erilaiset kukkamuodot tuovat mielenkiintoa ja surfinian kukkavarret roikkuvat kauniisti alaspäin kasvaessaan kesän aikana. 
Kukkarunsaus on puutarhalla häkellyttävä. Kotona kannattaa jo valmiiksi suunnitella istutuksia ja silmäillä millaisia ruukkuja talven jäljiltä on käytettävissä sekä pestä ne uusia kasveja varten. Samalla voi tarkistaa amppeleiden sijoituspaikat ja lisätä koukkuja tarpeen mukaan. Kesäkukille sopii parhaiten juuri niitä varten tehty multaseos, jossa on valmiiksi mukana tarvittavat lannoitteet. 

Kesäkukkien viehätys on siinä, että niillä saa tuotua kesän värit ja tuoksut hetkessä omalle parvekkeelle tai terassille. Vaikka luonto vielä heräilisikin, niin kotona on jo valmis kesä!

PS. Kaijansinkon puutarhan kahvilassa tarjotaan synttäreiden kunniaksi täytekakkukahvit jokaiselle kävijälle tulevana lauantaina ja sunnuntaina. (20. – 21.5.)

Yhteystiedot

Kukkakuja 2
15420 MÄKELÄ
Avoinna arkisin 9 – 20, la – su 9 – 16

Lahden pihamyymälä palvelee
Launeen Citymarketin pihassa, Ajokatu 53 15500 LAHTI
Arkisin 8 – 19
Lauantaisin 8 – 18
Sunnuntaisin 11 – 18

Heinolan myyntipiste palvelee
Citymarketin pihassa, Hevossaarentie 1 18100 HEINOLA
Arkisin 8 – 19
Lauantaisin 8 – 18
Sunnuntaisin 10 – 18

Kaikki myyntipisteet palvelevat myös helatorstaina 25.5 sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti.

Kaijansinkon puutarhan löydät myös Facebookista ja Instagramista @kaijansinkonpuutarha


Ihania istutushetkiä ja elämyksellistä kukkaretkeä omalle lähipuutarhallesi!Tervetuloa seuraamaan blogia myös näistä kanavista:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti