maanantai 8. toukokuuta 2017

Hyötykasveja parvekkeelle Ohkolasta

Mäntsälän kupeessa,  Ohkolan kylässä sijaitseva Myllypellon taimet -hyötypuutarha viljelee 400 neliön kasvihuoneessaan lukuisan määrän erilaisia ja erikoisiakin hyötykasvien taimia. Kasvihuonetta ja tilaa hoitavat yhdessä hortonomit Elina ja Matti Vuori. Otin yhteyttä Elinaan jo aikaisemmin keväällä kysyäkseni josko voisin tulla käymään kameran kanssa ja hakemaan heiltä taimia parvekkeelle. Ilman muuta, sain heti vastaukseksi. Ja miten ihana vastaanotto perillä odottikaan! Sain lounaaksi maailman maukkainta tomaattikeittoa vanhan maalaistalon avarassa keittiössä. Aijettä mikä maalaisidylli.
Kasvihuoneen vihreys on kaupunkilaiselle huokailun paikka. Talven jälkeen en enää muistanut miten monta kaunista sävyä vihreässä värissä voikin olla. 

Kasvihuoneessa viljellään tomaattia, chilejä, kurkkua, kurpitsaa, kaaleja, papuja, syötäviä kukkia, bataattia, munakoisoja, yrttejä, vesimelonia, ananaskirsikkaa sekä paljon muita erikoisempiakin lajikkeita. Taimia myydään lähiseudun puutarhamyymälöihin, suoraan tilalta ja parissa puutarhatapahtumassa pääkaupunkiseudulla.

Kaikki puutarhalla viljellyt taimet on kasvatettu ilman keinotekoisia lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Tomaatti on päätuote, niitä viljellään jopa sataa erilaista lajiketta. – Tomaatin viljely on myös harrastus, siksi lajikemääräkin on vähän lähtenyt käsistä, Elina kertoili kastelun lomassa.
Yrttilajikkeita on viljelyssä noin kuuttakymmentä erilaista. Yrteissäkin kokeillaan myös erikoisempia lajikkeita kuten suolayrttiä ja erilaisia minttuja.
Oka-mukulakäenkaali, Oxalis tuberosa, on yksi tämän vuoden viljelyerikoisuuksista. Kasvi näyttää apilalta, mutta on käenkaalien sukuun kuuluva viljelyskasvi. Se tuottaa maanalaisia mukuloita, jotka ovat syötäviä samoin kuin kirpeän happamat lehdet, joita voi laittaa vaikka salaattiin tai leivän päälle.
Syötäviä kukkia ovat esimerkiksi liuskalaventeli, Lavandula multifida, (vasen kuva) ja köynnöskrassi.  Viljelyssä on myös samettikukkaa, ruiskaunokkia, leijonankitaa ja orvokkia.
Jokainen maailmalle lähtevä taimi saa mukaansa nimilapun, josta selviää kasvin nimi ja yhteystieto puutarhalle.
Kotona asettelin taimet lasitetun parvekkeen sivupöydälle valoon ja lämpöön. Mietin miten saisin näille taimivauvoille edes jotenkuten samanlaiset olosuhteet kuin kasvihuoneessa. Suojasin ne alkuun suoralta auringon paahteelta ja kastelin kaikki altakasteluna laakeassa astiassa. Seuraavaksi on vuorossa isompaan astiaan istuttaminen. Niin ja yöksi nostan taimet vielä sisälle, varsinkin kun yöpakkasiakin on vielä luvattu.
Parvekkeella voi kasvattaa ruukuissa samoja hyötykasveja kuin avomaallakin. Samalla ne tuovat vehreyttä ja viihtyisyyttä - sekä ihania makuja poimittavaksi!

Myllypellon taimet on mukana tulevana lauantaina 13.5 Kotipuutarha Versooo -tapahtumassa ja 18.5 Annalan taimitorilla Helsingissä. Käy hakemassa näistä tapahtumista taimet ja asiantuntijan vinkit kasvien parhaimpaan hoitoon. Taimia voi myös tilata etukäteen noudettavaksi edellä mainituista tapahtumista tai suoraan tilalta. Soita ensin, jos ajelet käymään puutarhalla.

Myllypellon taimet
Riiskiläntie 69
Ohkola, Mäntsälä

Elina Vuori 0400 400 714
Matti Vuori 0404 123 365

Myllypellon taimet löytyvät myös Facebookista ja Instagramista: @myllypellontaimet.


Nyt ei muuta kuin sormet multaan ja istutushommiin!
Tervetuloa seuraamaan blogia myös näistä kanavista:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti