keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Esittelyssä ihastuttava jouluruusu

Yhteistyössä: Kukkapii, Lahti


Vaaleajouluruusu, Helleborus nigel, on ihastuttava puutarhan perenna, joka on verrattain uusi tuttavuus joulukukkien joukossa. Jouluruusu sopii erinomaisen hyvin joulun ajan somistajaksi, sillä se on kestävä ja kukkii pitkään sekä viihtyy hyvin myös plusasteisella lasitetulla parvekkeella tai terassilla. 
Omaa jouluruusuani olen siirrellyt sisältä parvekkeelle ja takaisin sen mukaan mitä lämpömittari näyttää, sillä jouluruusu tykkää valosta ja tähän aikaan vuodesta parvekkeella on valoa paljon enemmän kuin sisätiloissa.
Vaaleaa jouluruusua saa lehdettömänä muunnoksena (kuva yllä), jonka eduksi voidaan lukea valtava määrä kukkia ja nuppuja. Nuo vaaleanvihreät hennot kukkavarret ja lukuisat nuput tekevät kasvista jotenkin todella herkkiksen näköisen :)
Perinteisemmässä ja ensin markkinoille tulleessa jouluruusussa on mukana tummanvihreät lehdet. (Kuva yllä). Vaikka lehdetön versio on suosikkini tällä hetkellä, niin jotenkin tämä lehtien kanssa kukkiva on luonnollisempi ja rehevämpi. 
Tänä jouluna olen bongannut ensimmäisen kerran myös pinkkiä jouluruusua. On tosi hienoa, että uusia joulukasveja tulee perinteisten rinnalle ja myös lisää erilaisia värimuunnoksia. 

Jouluruusua voi kukinnan jälkeen pitää viileässä ja istuttaa lumien sulamisen jälkeen keväällä puutarhaan. Puutarhassa jouluruusu kukkii yleensä keväällä ja erilaisia lajikkeita on saatavilla paljon. 

Huolettomalle kastelijalle jouluruusu antaa helposti anteeksi. Varsien nuupahdettua ne virkoavat nopeasti, kun ruukun jättää hetkeksi altakasteltavaksi isompaan astiaan. Tasainen kastelu sopii jouluruusulle parhaiten.

Pari vinkkiä:
 • Somista sammaleella: Puutarhamyymälästä on saatavilla pussisammalta, jota voi asetella ruukun pinnalle. Se pidättää samalla kosteutta ja näin kastelun tarve vähenee.
 • Kokedama: Puhdista juurakko mullasta ja kiedo sammalta jouluruusun juurakon ympärille sitoen samalla ohuella langalla. Jatka kunnes sammalpallo on mielestäsi sopivan kokoinen.
 • Helpota kastelua: Istuta jouluruusu altakastelevaan ruukkuun ja tuunaa ruukku jouluiseen asuun.
 • Pientä ja somaa: Leikkaa jouluruusun kukkia pieniin lasipurkkeihin ja asettele purkit tarjottimelle koristeeksi.
 • Tuoksuton ihanuus: Vie kestävä jouluruusu tuliaiseksi allergiakotiin.

Tervetuloa seuraamaan blogia myös näistä linkeistä:
Ihanaa viikkoa!


Pia

8 kommenttia:

 1. Jouluruusut ovat niin ihania, en ole vielä malttanut ostaa jouluksi. Hyvät vinkit ja upeat kuvat!

  VastaaPoista
 2. Wau jälleen näitä sun kuvia!<3 Minusta tuntuu, että jouluruusu on juuri nyt mun ykkössuosikki joulukukissa. Ajattelin hankkia lehdettömän version ensi viikolla, ja vaaleanpunaisenakin sitä oli Neilikassa.<3 Pinterest-kansiossani on muistaakseni mustiakin jouluruusukuvia...Oi voi!

  Tässä olisi taas Kukkailottelun paikka.;)

  VastaaPoista
 3. Olen miettinyt jouluruusun hankintaa, mutta huolestuttaa, aiheuttaakohan se helposti allergiaa. Jokin joulukasvi olisi kuitenkin kiva, eivätkä perinteiset hyasintit ja amaryllikset ainakaan sovi allergikkokotiin. :D

  Varpuslintu / viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harmi, että teillä on allergiaa. Voit kokeilla jouluruusua ruukussa ja joulutähti voisi sopia teille myös. Mukavaa joulunaikaa perheellenne. /Pia

   Poista
 4. Kokedama on mitä kauneinta jouluaikaan! Olen kokeillut sitä itsekin ja lähipäivinä pukkaa aihetta omassa blogissakin. Tekniikka on niin toimiva, että säilyy varmasti vielä keväällekin nämä ideat, mutta kasvit vaan muuttuvat ;) Silloin meillä jouluruusu muuttaa pihamultiin.

  VastaaPoista