tiistai 24. tammikuuta 2017

Kukkasipuleiden hyötö: Iirikset kukkivat jo

Istutin lokakuun lopussa tulppaanien, iiriksien ja kirjopikarililjojen sipuleita ruukkuihin ja vein ruukut kellariin kylmäkäsittelyä varten. Kellari on osoittautunut oivalliseksi paikaksi hyötämistä ajatellen, sillä lämpötilä on siellä tasaisesti +8 astetta läpi vuoden. Kävin lisäämässä ruukkuihin hiukan vettä noin kuukauden välein.
Joulukuussa iiristen eli kevätkurjenmiekkojen, Iris reticulata, varret jo kurkkivat esiin. Ne ovatkin hyvin aikaisia kevään kukkijoita, jotka puutarhassakin urheasti puskevat vartensa jopa ohuen lumihangen läpi.  Tässä vaiheessa yhdessä tulppaaniruukuista oli jo parin sentin alut, mutta muissa ei näkynyt edes pienen pientä vihreänkellertävää päätä. Vaikka olosuhteet ja istutusaika olivat kaikille sipuleille samat, lajike-erot määräävät paljon sitä milloin ne lopulta kukkivat.
Toin iirisruukun sisälle, kun varret olivat noin viiden sentin mittaisia. Kukinta oli jo lähellä. Viikko valossa ja lämmössä ikkunalaudalla teki tehtävänsä, kun ensimmäiset upeat sinililat kukat aukesivat. Vaikka sydäntalvea eletään, kevätfiilis astui kotiin näiden myötä saman tien. Aivan ihania piristäjiä! 

Tällä hetkellä kaikista kellarissa olevista ruukuista työntyy jo esiin pieniä kellanvihreitä alkuja. En tehnyt näiden suhteen minkäänlaista kukinnan ajoitusta, joten saavat kukkia ihan oman aikataulunsa mukaan.
Istutin kaikki sipulit samalla ohjeella kuin puutarhaankin, peittäen sipulit noin 2-3 kertaa sipulien kokoa paksummalla multakerroksella. Se saattoi vähän viivästyttää kasvuun lähtöä. Haittaa multakerroksesta ei ole, sillä parasta olisi jos voisin nostaa ruukun suoraan kellarista lasitetulle parvekkeelle, jolloin viileys pidentäisi myös kukinta-aikaa. Ensi vuonna voisin istuttaa osan sipuleista vasta marraskuun lopussa, jolloin niiden kukinta ajoittuisi helmi-maaliskuulle. Olisi hienoa, jos pääsiäiseksi saisi hyödettyä pari ruukkua upeita, isokukkaisia narsisseja. Suunnitelmia, suunnitelmia :)


Aurinkoa viikkoosi!


Tervetuloa seuraamaan blogia myös näistä linkeistä:
5 kommenttia:

 1. Oi, oi! Tätä täytyy kokeilla ensi vuonna. Tykkään niin kovasti noista kevätkurjenmiekoista.
  Mulla on tulossa keväisiä hyasintteja. Tiesin sipuleita istuttaessani, etteivät ne ehdi jouluksi. Mutta hyasintithan ovat myös keväisiä. Täytyykin mennä kurkkaamaan, miten ne voivat autotallissa.
  Mukavaa viikon jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintit sopii kevääseen kuin nakutettu. Ja itse hyötämällä saa myös erikoisempia värejä. Nyt on kivasti yleistynyt vaaleankeltainen hyasintti, täytyy etsiä pari niitä keväällä jostain :)

   Poista
 2. Voih, mitä iiriksiä! Tulee niin keväinen fiilis! Itse kokeilen tulppaaneilla vesikasvatusta lasipurkissa, katsotaan onnistaako!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kaikkea kannattaa kokeilla. Tääkin oli mulle uusi kokemus kun aikaisemmin ei ole ollut viileää kellaritilaa :)

   Poista
 3. Suloiset mini-iirikset jo kukassa!!
  Kevään kosketus!

  Lempeää viikonloppua!

  VastaaPoista