perjantai 30. syyskuuta 2016

Upea syksyinen väriloisto

Näin syyskuun lopussa eletään sitä aikaa jolloin erilaiset puut, pensaat ja köynnökset paljastavat upeat syksyiset värinsä. Kiertelin Lahdessa eräänä aurinkoisena syysiltapäivänä ihastellen ja napsien kuvia sieltä täältä, missä kulloinkin jotain värikästä näkyi. Ja näkyihän sitä.


Launeen keskuspuistossa perhepuiston takana sijaitsee Arboretum eli puulajipuisto. Alueen opaskyltti kertoo, että alueelta löytyy 493 erilaista puuta, pensasta tai havua. Täällä on mukava kierrellä omassa rauhassa ja ihastella kasveja sekä eri vuodenaikoja, yksi mun suosikkipaikoista.


Puulajipuiston syksyn valtiatar lienee tämä amerikanjalopähkinä, Juglans cinerea. Sen lehdet ovat huikean kokoiset ja täydellisen keltainen syysväri näkyy kauas.

Puiston lammikkoalueet houkuttelevat sorsia ja muita vesilintuja. Lammikoiden reunalla näkee paljon erilaisia kosteikkokasveja. 

Imukärhivilliviini, parthenocissus quinquefolia, on huikea näky kirkkaanpunaisessa syysvärissään. 

Vaahteraa, Acer platanoides, ei voi ohittaa ihastelematta sen kirkkaan keltaista, punaista tai oranssia väritystä. Tältä kuvan puulta taitaa löytyä ne kaikki :) Vaahteralla on myös hauskan lime kevätväri, siitä löytyy kuvia täältä.


Eräs syksyn värikkäimmistä pensaista on aitakasvinakin suosittu marja-aronia, Aronia mitschurinii. Parhaimmillaan se hehkuu täydellisen kirkkaanpunaisena vain hetkeä ennenkuin ensimmäinen syysmyrsky riisuu pensaan lehdistään. Marjat ovat terveellistä syötävää, mutta maku on hapan. Marjoissa on korkea fenolipitoisuus ja ne ovat mustikkaakin parempi antioksidanttilähde. Ne sopivat hyvin esimerkiksi hillojen valmistukseen.

Mukkulan kartanon puistoon lankesivat illan viimeiset auringosäteet kun kävelin siellä hissukseen ihastellen kauniita puiston puita ja pensaita. Vesijärvi avautui puiden takaa syksyisen harmaansinisenä. Kävin täällä jo ala-asteikäisenä yksinäni kuljeskelemassa, jokin tässä puistossa on aina viehättänyt.

Mukavaa syksyistä viikonloppua, ihastellaan vielä jonkun aikaa näitä kauniita ja värikkäitä maisemia!


Tervetuloa seuraamaan blogia myös Facebookissa ja Instagramissa


2 kommenttia: